Kylpyhuoneen valaistuksen saloja tutkimassa 

kylpyhuonevalaisin

Kylpyhuone on yksi kodin tärkeimmistä tiloista, kun on kyse asianmukaisesta valaistuksesta. Se on ensimmäinen paikka, johon ihmiset menevät aamulla herätessään. Se voi määrittää myös päivän tunnelman. Laadukas kylpyhuonevalaisin voi pelastaa päivän.

Se kuinka paljon valoa tarvitaan, riippuu henkilöstä ja kylppärissä tehtävistä asioista. Hyvä näkeminen on kuitenkin tärkeää kylppärissä turvallisuuden kannalta, sillä 80 prosenttia ikääntyneistä kaatuu juurikin kylpyhuoneessa. Asiallinen kylpyhuoneen valaistussuunnittelu senioreille toimii muillekin ihmisille. Tässä artikkelissa raapaistaan pintaa tästä aihepiiristä.  

Luonnonvalo on se paras valo mielialan piristämisessä ja vuorokausirytmin asettamisessa. Siksi on ihanteellista suunnitella kylpyhuone, jossa on mahdollisimman paljon luonnonvaloa.  

Jos haluaa kirkasta valaistusta koko päiväksi, on kattoikkunan lisääminen joskus vaihtoehto, riippuen asunnosta.  

Kattokruunu ammeen päälle – vai eikö sittenkään

Monet pitävät ylellisestä tunnelmasta, jonka kattokruunu tai riippuvalaisin voi tuoda kylpyhuoneeseen. Jos tähän päädytään, tulee varmistaa, että valaisin on vähintään kolmen metrin päässä ammeesta. Asennuta valaisin meiluiten omaan kytkimeen, jossa on himmennin. Himmentimellä saa aikaan mukavan tunnelman, mutta sillä saa myös helposti tarpeeksi kirkkaan valon päivittäisiin toimiin. 

Kylpyhuonetiloissa toimii hienosti myös epäsuora valaistus, joka saadaan yleensä aikaan kaappien päällä tai kattotasossa olevilla loisteputki- tai LED-valonauhoilla. Taustavalaistuksena tällainen ratkaisu on erinomaisen miellyttävä ja pehmeä.

Oivallinen valo kylpyhuoneen peilin edessä tapahtuviin päivittäisiin toimiin tuotetaan valaisimilla, jotka on asennettu kummallekin sivulle, kylppärin käyttäjän silmien korkeudelle. Kasvoissa eivät eri osat jää varjoon, kuten voi tapahtua, jos valaisimet ovat vain yläpuolella.   

Jotta valaistuksen voi säätää hämärästä kirkkaaseen, kannattaa käyttää LED-valoja. Niitä on helppo himmentää ja ne ovat energiatehokkaita, sekä kestäviä. Ne voivat olla ehkä hieman kalliimpia, mutta tämä tulee edulliseksi kun ajattelee niiden käyttöikää. Alasvalot eivät useinkaan toimi kylpyhuoneessa, joskin joskus ne ovat mainioita korostusvalaisussa. Alasvaloissa käytetään usein myös hehkulamppuja, jotka ovat energiatehottomia ja jotka ovat poistumassa markkinoilta.

Kylpyammeiden yläpuolella olevia valoja ei voi asentaa aivan tuosta vaan, sillä rakennusmääräykset voivat olla tiukkoja. Ammeiden yläpuolella ei saa olla roikkuvia valaisimia kovinkaan lähellä. Ja koska katot ovat usein matalia, ei niitä voi asentaa lainkaan ammeiden yläpuolelle. 

Kosteus- tai märkäluokitellut alasvalot voivat olla ratkaisu. Myös spottivalot, jotka sijaitsevat  vaaravyöhykkeen ulkopuolella, voivat olla ratkaisu. Jos taas kylpyhyoneessa on muuten tarpeeksi korkea valaistustaso, ei ammeelle tarvita muutenkaan erillistä valaisinta. Joihinkin luxusmallin porealtaisiin on markkinoilla vedenalaisia tunnelmavaloja romanttisen fiiliksen aikaansaamiseksi. Näiden tulee olla myös laillisesti hyväksyttyjä, eli mistään rihkamakaupoista niitä ei kannata hankkia. 

Luonnonvalo paras valo!

Jos haluaa varmistua hyvästä valosta, kannattaa jo rakennusvaiheessa sijoittaa amme ikkunan tai suuren kattoikkunan alle. Päivänvalo eli luonnonvalo on tärkein juttu kylpyammeen valaistuksessa. 

Kylpyhuonetta käytetään myös keskellä yötä. Siksi on tärkeää, että sinne saadaan hieman valoa jonka turvin pystyy unenpöpperöisenä toimimaan, mutta ei kuitenkaan niin paljon että silmiä häikäisee. Viiden watin yövalo kylppärissä voi olla aivan tarpeeksi unisille silmille.

Liikkeisiin reagoiva pienitehoinen valonlähde on usein se paras vaihtoehto. Usein hotelleissa nähdään tätä tarkoitusta varten asennettu LED-nauhavalaistus jonkin tason reunan alla. WC-pöntön taakse voidaan joskus asentaa tällainen nauhavalaistus ja se toimii siellä hienosti useimmiten. Viime aikoina on markkinoilla nähty LED-valaistus wc-istuimessa, joka on mielenkiintoinen, hauska ja yllättävän toimivakin ratkaisu. 

Vaikka tässä artikkelissa kerrotaan yksityiskohtaisia vinkkejä, ei niitä kannata ottaa kirjaimellisesti, vaan kokeilla omia versioita valaistuksesta – kuitenkin niin että ne noudattavat rakennusmääräyksiä ja turvallisuusmääräyksiä. Koska kylpyhuoneessa läträtään veden kanssa, tulee ottaa huomioon sähkön ja veden ikävä yhteisvaikutus.