Lainojen yhdistäminen: viisi yleisintä kysymystä

lainojen yhdistäminen

Jos löydät itsesi tilanteesta, jossa sinulla on yhtä aikaa maksettavana useita lainoja ja ehkäpä korttiluottojakin, lainojen yhdistäminen voi olla järkevä ajatus. Yhdistämällä lainasi saat selkeyttä omaan taloudelliseen tilanteeseesi ja hallitset talouttasi helpommin. Tässä artikkelissa kerromme lisää siitä mitä lainojen yhdistäminen tarkoittaa, millaisiin tilanteisiin se sopii ja millaisia hyötyjä se tuo mukanaan.

Mitä lainojen yhdistäminen tarkoittaa?

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa useamman pienemmän lainan ja korttiluoton yhdistämistä yhdeksi lainakokonaisuudeksi. Tarkoituksena on, että olemassa olevat erilliset lainat maksetaan pois uudella lainalla. Sen sijaan että maksaisit useampaa pienempää lainaa, maksatkin lainojen yhdistämisen jälkeen siis vain yhtä suurempaa lainaa. Näin lainamaksuja on helppo seurata ja näet helposti kuinka paljon sinulla on lainaa vielä maksamatta.

Mitä hyötyä lainojen yhdistämisestä on?

Lainojen yhdistäminen on taloudellisesti viisas valinta ja tuo helpotusta myös arkiseen taloudenhallintaan. Kun yhdistät lainasi, sinun tarvitsee huolehtia vain yhdestä kuukausittaisesta lainamaksusta usean pienemmän maksun sijaan. Näin lainamaksujen hoito käy sekä nopeammin että kätevämmin eikä sinun tarvitse merkitä ylös usean lainan eräpäiviä. Riittää, että huolehdit yhdestä lainalyhennyksestä kuukausittain.

Kun yhdistät lainasi, saatat saada lainallesi myös edullisemman koron ja niin halutessasi mahdollisesti myös pidemmän takaisinmaksuajan. Lainojen yhdistäminen voi siis olla kannattavaa myös taloudellisesti ajatellen. Tämä näkyy myös siten, että usean pienemmän lainan yhdistämisen myötä erilliset laskutuslisät, käsittelymaksut ja tilinhoitomaksut jäävät pois.

Jos joskus olet tilanteessa, jossa tarvitset lainallesi lisää maksuaikaa, on yhden yhdistetyn lainan maksuaikataulusta sopiminen huomattavasti helpompaa kuin usean pienemmän lainan eräpäivien muuttaminen. Useat palveluntarjoajat sisällyttävät sopimukseen myös mahdollisuuden maksuvapaisiin kuukausiin, joka voi tuoda helpotusta omaan taloudelliseen tilanteeseen.

Syitä usean päällekkäisen lainan ottamiseen voi olla useita. Elämän yllättävät tapahtumat, kuten tapaturmat ja sairaudet, voivat tuoda mukanaan suuriakin muutoksia kuukausittaisiin kuluihin, ja silloin erilaiset lainat voivat alkaa kasautua. Tilanteen tasaannuttua kannattaa pohtia, toisiko lainojen yhdistäminen helpotusta tilanteeseen.

Miten lainojen yhdistäminen tapahtuu?

Lainojen yhdistäminen onnistuu ottamalla yhteyttä pankkiin tai rahoituslaitokseen, tai valitsemalla itselleen sopivan netissä toimivan lainanvälittäjän palvelun. Lainahakemuksen syyksi kirjataan lainojen yhdistäminen. Voit pyytää lainatarjouksen useammalta toimijalta ja vertailla saamiasi tarjouksia rauhassa löytääksesi itsellesi sopivimman palvelun. Lainan kulut ja korot voivat vaihdella toimijoiden välillä suurestikin, joten vertailu kannattaa.

Ennen ensimmäistä yhteydenottoa lainojen yhdistämistä varten, laske jäljellä olevien lainojesi yhteissumma, jotta voit pyytää tarjouksen oikeilla tiedoilla. Lisäksi kannattaa laskea ja kirjata ylös kuinka suuri lainalyhennys olisi itselle sopivin. Lyhennyksen määrä vaikuttaa takaisinmaksuaikaan ja korkokustannuksiin.

Maksaako lainojen yhdistäminen?

Useat toimijat tarjoavat lainojen yhdistämistä maksutta. Tutustu huolella tarjouksissa mainittuihin tietoihin lainaan liittyvistä kuluista, niin saat kokonaiskuvan lainan kustannuksista.

Kulujen osalta merkitystä on myös sillä, kuinka nopeasti tai hitaasti haluat maksaa lainan. Lainaa voi maksaa kuukausittain suuremmissa erissä, jolloin se on nopeammin maksettu, tai pienemmissä erissä, jolloin takaisinmaksuaika on pidempi. Pienemmissä erissä maksettu laina ei vaikuta talouden kuukausittaisiin menoihin yhtä paljon, mutta kannattaa kuitenkin huomioida myös korkokustannusten merkitys silloin, kun olet harkitsemassa pidempää takaisinmaksuaikaa.

Mitä tehdä lainojen yhdistämisestä syntyneillä säästöillä?

Lainojen yhdistäminen voi tuoda mukanaan positiivisen yllätyksen, eli merkittävän summan säästöä! Säästynyt rahasumma tuo monelle helpotusta arjen pyöritykseen, ja yhtä moni sijoittaa sen mielellään johonkin itselle mieluisaan tekemiseen tai harrastukseen, tai säästää kuukausittain säästyneen summan esimerkiksi lomamatkaa varten. Myös säästöjen sijoitusta kannattaa harkita, mikäli sijoittaminen kiinnostaa.