Yrittäjäksi haamukirjoittajana?

Yrittäjäksi

Haluaisitko yrittäjäksi, mutta et tiedä mitä tehdä? Jos osaat kirjoittaa, voimme kertoa että sinulle on luvassa hyviä neuvoja yrittäjyyteen. Mitäpä, jos olisi haamukirjoittaja? Ja miten ollaan yrittäjänä haamukirjoittaja?

Mikä haamukirjoittaja, on tietenkin se seuraava kysymys. Kyseessä ei ole haudan takaa noussut kummitusnaputtaja, vaan haamukirjoittajat kirjoittavat sisältöä sellaisille ihmisille joilla ei ole taitoa tai aikaa kirjoittaa itse. Samalla kuitenkin työn tilaaja ottaa kaiken kunnian teksteistä. Jos tämä ei haittaa, on haamukirjoittaminen leppoisa etätyö, johon ei tarvitse aloituskustannuksia juurikaan.

Miksi sitten haamukirjoittajat suostuvat tällaiseen? Tietenkin rahan vuoksi, sekä myös siksi että työn tilaajilla on tietoa jota he haluaisivat tuottaa muiden luettavaksi, mutta heillä ei ole taitoa kirjoittaa sitä järkevällä tavalla.

Yrittäjillä voi olla vaikeuksia ilmaista tietoaan kiinnostavaksi sisällöksi, joka on kuitenkin tarpeellista tunnettuuden lisäämiseksi ja kuluttajakunnan rakentamiseksi. Tällöin haamukirjoittajat astuvat kuvaan mukaan, koska he tarvitsevat kirjoitusosaamista. Haamukirjoittajia käytetään kirjojen lisäksi puheissa, verkkosivujen sisällössä ja artikkeleissa.

Tässä vaiheessa monille tulee jo mieleen, että onko haamukirjoittaminen eettistä vai onko se huijausta? Monilla aloilla haamukirjoittajan palkkaaminen on varsin yleistä ja sitä kautta hyväksyttyä. Joissain tapauksissa haamukirjoittajan työ lähenee mainostoimiston copywriteria tai somesisällön tuottajaa – monikaan yritys ei itse kirjoita somepäivityksiään, vaan siihen on palkattu sisällöntuottaja. Joka on itse asiassa usein hyvin samanlainen kuin haamukirjoittaja.

Vaihtoehtoja kuitenkin on, joita kannattaa ottaa huomioon. Haamukirjoittaja voi tehdä yhteistyötä esim. kirjailijan kanssa ja lopulta jakaa kunnian tekstistä.Yhteiskirjoittaminen antaa julkisesti kunnian kaikille, jotka ovat kirjoittaneet vaikkapa artikkelin, teoksen tai kirjan. Esimerkiksi Steve Jobs pyysi Walter Isaacsonia kirjoittamaan kirjan Jobsin elämäntarinasta, eikä Jobs kirjoittanut sitä itse. Isaacson sai tästä runsaasti näkyvyyttä ja kunniaa sekä todennäköisesti hyvän palkkionkin.

Usein haamukirjoittajana on henkilö, joka kirjoittaa toisen puolesta ja toisen nimissä. Haamukirjoittajan käyttöä ei tarvitse kertoa etukäteen, mutta yrityksiltä voidaan kysyä suoraan onko haamukirjoittajaa käytetty. Jos yritys valehtelee, on se hiukan epäeettistä.

Eettistä vai epäeettistä

Jos mielestäsi tällainen toiminta on epäeettistä, ei sinun kannata välttämättä aloittaa haamukirjoittajana. Kannattaa kuitenkin miettiä asioita toiselta kannalta. Riippuen työn tilauksesta, se ei eroa välttämättä millään tavalla em. copywriterin tai somesisällön tuottajista. Jos annat yritykselle luvan käyttää tekstiä ilman sinun nimesi mainintaa, kunhan saat vain palkkion, on se hyvinkin yleistä. Esimerkiksi mainosvideoiden käsikirjoittajia ei välttämättä mainita koskaan eikä heitä välttämättä saakaan mainita.

Haamukirjoittajat tarjoavat joka tapauksessa yrittäjille erittäin tarpeellista palvelua. Kyseessä on vain brändin edistäminen. Esimerkiksi tutkimusten mukaan 61 prosenttia amerikkalaisista teki ostoksen suosituksen perusteella luettuaan blogikirjoituksen. Todennäköistä on, että suuressa osassa ei kirjoituksen takana ollut yrityksen oma työntekijä.

Mistä saa haamukirjoittajan töitä?

Vastaus otsikon kysymykseen on tietenkin: netistä. Yksityisyrittäjä voi hakea haamukirjoituksen hommia esimerkiksi seuraavilta saiteilta.

1. Upwork

Upwork on suurin freelance-alusta verkossa. Kokeneet ja vasta aloittaneet löytävät täältä, taidoillesi sopivan työn.

2. Freelancer

Freelancer on australialainen ja suosittu freelancer-alusta, josta voi löytää haamukirjoitustöitä. Voit myös myydä kirjoittamiasi mutta julkaisemattomia kirjoja tällä alustalla.

3. Fiverr

Fiverrissa myydään keikkoja ja samalla myös voit myydä haamukirjoituskeikkoja. Sinun pitää vain suunnitella premium, standard ja peruspaketti haamukirjoitustyöhön. Hinnan voi valita 5 dollarin ja 995 dollarin väliltä.

Fiverriin profiiliin joutuu panostamaan vähän enemmän, sillä muut edellämainitut ovat samankaltaisia, joten niissä kannattaa keskittyä omien taitojen kuvailuun enemmänkin. Miksipä et liittyisi kaikkiin kolmeen?